Kotiki południowoamerykańskie….

Kotiki południowoamerykańskie występują u pacyficznych  i atlantyckich wybrzeży Ameryki Południowej. Zwierzęta ta można spotkać od północnego Peru  przez Ziemię Ognistą aż do południowej Brazylii, występują także na Falklandach.

Szacuje się, że cała światowa populacja kotików południowoamerykańskich liczy około 300.000 zwierząt; zwierzęta te są prawnie chronione we wszystkich krajach w jakich występują. Specjalnie dla kotików południowoamerykańskich tworzy się rezerwaty i obszary ochronne o ograniczonym rybołówstwie.

Kotiki południowoamerykańskie preferują skaliste wybrzeża i wyspy, często o bardzo stromych zboczach; są to bardzo społeczne ssaki. Zwierzęta te prowadzą nocny tryb życia, nurkują najczęściej do głębokości 30 m ale też zdarza się do 170 m; pod wodą pozostają średnio przez 3-7 minut; samice żyją do 30 lat, samce do 20 lat.

W czasie rozrodu gromadzą się w ogromne kolonie. Pożywienie ich, to głównie sardynki, sardele, makrele oraz morszczuki ale również żywią się  głowonogami, skorupiakami, małżami oraz ślimakami. Dojrzałość płciową samice osiągają w wieku 3 -4 lat natomiast samce są zdolne do rozrodu dopiero po przekroczeniu 7 roku życia. Młode kotiki  rodzą się wiosną.

W Polsce  można je zobaczyć np. w Parku Rekreacyjno-Edukacyjny Sea Park w Sarbsku koło Łeby.

A to parę fotografii kotików południowoamerykańskich zrobionych w Fokarium w Sarbsku.

 

Odpowiedź do artykułu “Kotiki południowoamerykańskie….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

rfwbs-slide
Przejdź do paska narzędzi